Jongeren aan het woord over opgroeien naar volwassenheid

Vijf jongeren uit de jeugdhulp zijn in gesprek met vijf jongeren die opgroeien vanuit een veilig en stabiel thuis. Zij praten met elkaar over opgroeien en zelfstandig worden. Over ondersteuning daarbij, hulpverlening, wonen, financiën, school en werk. Hoe cruciaal is het om terug te kunnen vallen op ouders, onvoorwaardelijke steun en een veilig thuis? Een vangnet waar je altijd op mag terugvallen, ook als je keihard de verkeerde keuzes maakt? De verschillen zijn pijnlijk en confronterend zichtbaar, zo laten Django, Rita, Joy, Nathan, Dathimo, Jason, Eline, Moraya, Kimberly en Chayrene ons zien.

De filmpjes doen een beroep op ons, als samenleving, gemeenten, organisaties en professionals, om deze jongeren niet los te laten totdat hun leven stabiel genoeg is. Dat klinkt logisch, maar is lang niet altijd het geval.

Bekijk de filmpjes van Spirit!

Word in Progress

Verhalen over opgroeien in een meerstemmige gemeenschap

Word in Progress is een leergemeenschap van de lector Jeugd en Samenleving met studenten en docenten Social Work en Pedagogiek en werkt vanuit de gedachte dat een gezonde samenleving ook een inclusieve samenleving zou moeten zijn. De leergemeenschap is erop gericht om de skills van toekomstige professionals te versterken die ze nodig hebben om de empowerment van jongeren in een kwetsbare of gemarginaliseerde positie te ondersteunen.  

Als het gaat om de stem van de jongere en wat het vraagt van professionals om jongeren goed te ondersteunen op weg naar volwassenheid, biedt deze rede van Femke Kaulingfreks veel inspiratie.

Bekijk de rede

Ervaringsverhalen

Demi (19) werd gedwongen opgenomen

Lees meer Bekijk alle verhalen

Jamilla (28) zat in een gesloten inrichting

Lees meer Bekijk alle verhalen

Natascha stond op haar 18e op straat

Lees meer Bekijk alle verhalen