Aantal jongeren dat antidepressiva neemt blijft stijgen

17-09-2021

Huisartsen schreven tijdens de tweede lockdown vaker medicatie tegen depressie voor aan jongeren van 15 tot en met 24 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Wekelijks kregen gemiddeld 218 per 100.000 jongeren tijdens de tweede lockdown een antidepressivum van hun huisarts. In 2019 was dat nog 202 per 100.000; de toename is 7,9 procent. Onder de gehele Nederlandse bevolking nam het gebruik van antidepressiva met 2,5 procent toe. 

Corona treft jongeren het hardst

De cijfers bevestigen volgens het Nivel wat ook bleek uit eerder onderzoek: jongeren lijden het meest onder de coronamaatregelen. Zelf signaleerde het Nivel dat 20- tot 24-jarigen meer last hadden van angst en depressieve klachten. Het CBS meldde begin september dat 18- tot 25-jarigen in de eerste helft van 2021 het vaakst psychisch ongezond waren.

Psychische gezondheid van jongeren

Waarschijnlijk is het leven van jongeren meer beïnvloed door de coronamaatregelen en zijn zij extra kwetsbaar voor de gevolgen ervan, aldus het Nivel. Het sociale isolement lijkt hen het hardst te treffen. Ook staan de coronamaatregelen hun normale ontwikkeling in de weg. Het is bijvoorbeeld moeilijker een opleiding te voltooien. 

Het Nivel verwacht dat de gevolgen van corona nog lang merkbaar blijven voor deze groep en veel aanpassingsvermogen vergen. Daarom pleit het onderzoeksinstituut ervoor om oog te houden voor de psychische gezondheid van jongeren.

Lees het volledige bericht op de website van het NJi